Kategorier

Testamentet: Rubiks Terning

I Testamentet blev der plads til en logisk opgave, hvor løsningen krævede at få den rigtige idé. Opgaver, som kræver den rigtige idé er generelt ikke de bedste til et Escape Game, da deltagerne enten får den rigtige idé med det samme, eller bruger lang tid uden fremskridt, hvilket giver stor frustration. I alt er denne type opgaver besværlige at estimere med i forhold til at holdet skal være færdige ca. inden for tiden. For mange af disse opgaver giver for stor spredning i brugt tid på tværs af holdene.

Denne specifikke opgave kommer fra Rubiks Terning, hvoraf der findes en lang række versioner. Der findes en joke-udgave, hvor alle felterne har samme farve, så der er faktisk ikke noget at løse, da den er løst på forhånd.

Den simpleste udgave af en Rubiks Terning.

Når man får en Rubiks Terning i hænderne, tænker man ofte at der kommer en svær opgave. De er de færreste, som kan samle en terning uden hjælp, og mange giver op på forhånd. Ved at give en terning, som har samme farve på alle felter, ser man med det samme, at der er tale om en anden løsning. Vi valgte at lave alle felterne grønne, da farven grøn var gennemgående i Testamentet som opgavefarve. Man kan købe klistermærker til Rubiks Terning, så man kan skifte farver som man vil.

Selve opgaven gik i stedet ud på at tælle antallet af forskellige små terninger, som den store terning består af. Der er 8 terninger, som har 3 farvede felter, 12 terninger som har 2 farvede felter og 6 terninger som har 1 farvet felt. Hertil kommer centerterningen, som ikke kan ses. I alt 3x3x3 = 27 terninger. Vores første udgave af denne opgave havde en aflåst kasse, hvortil antallet af de forskellige terningtyper giver koden til låse. På kassen var påsat dette hint:

Første udgave af hintet til Rubiks Terning. Der er angivet at der skal findes hhv. terninger med 1, 2 og 3 grønne sider. Den korrekte løsning er 6-12-8. Bemærk den stiplede linje, som angiver en tocifret delløsning. Betydningen af denne linje var der ingen problemer med at forstå for nogle hold.

Det viste sig hurtigt, at det var de færreste hold, som kunne indse det nødvendige abstraktionsniveau for at kunne løse denne opgave, så vi måtte indse at opgaven simpelthen var for svær. For at gøre opgaven lettere, ændrede vi en smule på hintet, således at det var mere tydeligt hvad der skulle tælles.

Anden udgave af hintet. Her var i stedet hele terningen vist, og placeringen af de enkelte terninger, som skulle tælles, var vist mere tydeligt.

Dette hjalp en del, og mange flere hold kunne efter lidt tid lettere finde frem til den rigtige idé med at tælle delterningerne i den store terning. Dog var der stadig alt for mange der hang fast i denne opgave, så i sidste ende lavede vi den endnu lettere ved at gå på kompromis med den oprindelige idé for opgaven med en Rubiks Terning som altid var løst.

Tredje, og sidste udgave, af opgaven med Rubiks Terning. De enkelte terningtyper har nu fået hver sin farve.

Denne tredje, og sidste udgave, af opgaven blev måske en smule for let, da stort set alle hold nu løste opgaven med det samme de fik den i hånden. Terningen er stadig ens på alle sider, og er derved altid løst, men den giver ikke helt det samme indtryk som en helt ensfarvet Rubiks Terning når man ser den første gang. Dog passer terningen godt ind i Testamentet, da det er den form for legetøj, som man forventer at finde i skufferne i rummet.